Fullt opp

tjena tjena, mittbena!

Full rulle är det här, därför är det lite tomt på inlägg. Ids inte riktigt att skriva. Vi har ju inte så mycket "äventyr" för oss längre, nu när vi inte far kors & tvärs över SOA.
 
Jag har ju börjat plugga. lite strökurser på distans för att få möjlighet till CSN. Utöver det tränar både Joni & jag, joni lite mer än mig kan jag säga... Just nu ligger en stark tiger-balsam-lukt i rummet och pyr, Joni har nämligen mycket ont i alla muskler och ojar sig så fort han rör sig. Därför har han näst intill balsamerat sig med denna stark-luktande kräm som ska "göra susen". 
 
 
I morgon händer något jättemysigt! Vi ska på första-adventsfika i Svenska Kyrkan här på Lanta. Det är sång & musik, gudtjänst och adventsfika! HOPPAS, HOPPAS att de serverar lussekatt och pepparkaka! Skulle vara mumma får både smaklökarna och själen! :-)
 
För er som känner mig väldigt väl vet (troligen) om att jag är en sucker för skidskytte! Det har ju startat och jag ligger titt som tätt i sängen och glor på detta via SVTPlay. Det ger mig lite vinterkänslor, det är mysigt! Och så blir det alltså adventsfika i morgon, jo jag tackar!


Annars är det väl inte så mycket att rapportera! Antar att det inte längre är lika "spännande" att läsa vår blogg nu, som är mer vardag än reseäventyr. Men jag fortsätter blogga i alla fall, såklart!
I morgon ska jag också ta mig tid att lägga ut massa bilder tänkte jag, i en blandad kompott. Vi kan väl säga lite Asien-special så får det vara lite bilder från alla möjliga ställen.
 

Berätta lite, hur mår ni? Läser på AB om SMHIs stora "varning" om snökaoset. Oj oj, låter allvarligt, haha! Sverige alltså!

Kram på er, godingar!
 
Jag i Chao Doc, Vietnam, med en söt liten hundvalp sovandes i knät
 
Jag ber i ett tempelområde i Nha Trang, Vietnam.
 
 
Joni vill efterlikna Mafian och har börjat leta klädval. Svårt att välja med så mycket fint, men någon av dessa  är definitívt med i toppen!
 
Visst, serrö! En liten hatt på det där och detta är ju snart gudfadern! Allt detta hittas på en marknad i Nha Trang, Vietnam, för den som är intresserad.
 

Ps, Jag är super-trött om någon undrade, och ska därför sova strax! God natt på er!

En dag på stranden..

Hej där!

Klockan är snart fyra på eftermiddagen och vi har precis kommit hem efter dag på stranden med våra vänner, familjen Kouao. I går kväll åt vi middag tillsammans inne i "huvudstaden" Saladan. En trevlig kväll, där vi samtidigt bestämde träff för även idag.

Vi möttes upp vid nio i morse, på andra sidan ön. Vi har ju varit på Lanta tidigare i år, närmare besämt i April. Då bodde på den sidan av ön och visste därför att den delen är lite lugnare än Saladan och har en mysig strand.

Där har vi hängt hela dagen. Spelat boll med strandracket, skjutit med en fjäderleksak som var mycket populär bland vietnamieserna (även i Vietnam vi köpte den), badat i havet och druckit frukdrinkar. Har varit en jättetrevlig dag och färg på kroppen har vi också fått.
 

I morgon är det dags för lite vardag då jag sätter i gång med lite studier.. Eventuellt slänger jag in ett inlägg lite senare med bilder från de senaste dagarna.

Hur mår ni där hemma då?

Kram på er!

Lärdomar

God morgon!

Nu när vi inte längre far & flänger runt hela tiden, har jag upptäckt att det är svårt att sätta Rubrik på inlägget. Tidigare skrev jag ju i princip bara vart vi var - tjoff så var det klart. Men nu, när vi är på samma Ö varje dag, vad ska jag skriva nu då. ETT ord som ska sammanfatta hela dagen, eller rubriken på höjdpunkten under dagen. Det är lite klurigt! I skrivande stund (precis nu) kom jag på att dagens rubrik får bli "lärdomar". Har lärt mig en del nytt och kommer från och med nästa vecka lära mig ännu mer nytt, så det passar bra.

För ett par dagar sedan skulle vi ju med Da till Buddhan och be. Vart inte så. Vid elva plingade vi på Uwe & Das dörr, men det var för sent förstår ni. Efter elva kan man inte gå, för då äter munkarna mat och alla böner ska ske innan det så vi får helt enkelt ta det en annan dag.
 
Vi åkte och käkade lunch på en lokal restaurang istället. Jag tog min vanliga favoriträtt "kyckling med Röd Curry". Ställde mig nära köket och sa till den gamla kvinnan att jag gärna tittar när hon lagar maten. "Kom, Kom" sa hon och visade att jag skulle stå med henne i köket. Sedan visade hon mig steg-för-steg hur maten ska lagas. Tyckte tanten påminde om min mormor så det riktigt rev i hjärtat av saknad, men det var mysigt! Hamnade i tanken i min mormors kök för många år sedan när vi stod där tillsammans, mummu & jag. Denna goa tant pratade förvisso inte finska, utan bara Thai med mig. Men hon var lika rolig och varmhjärtad som min mormor, så jag njöt av denna mysiga matlagnings-stund.
 
 
 
 
 
 
 
 
Efter vår goooda och mycket starka lunch, for vi i väg för att titta på lite träningsmöjligheter. Joni kikade på Thaiboxning och pratade med tränare. Han har bestämt att han ska börja träna Thaiboxning. Jag vill såklart inte vara sämre, så jag skrev in mig på gym. Kul och ser fram emot det! Egentligen skulle jag också vara intressearad av att träna Thai-boxning (eller Muay Thai) men de där grabbarna (och några tjejer) tränar ute på eftermiddagen. Eftermiddagarna är som allra varmast här. Ser framför mig hur jag hoppar fram- och tillbaka ett par gånger och rätt var det är hoppar jag snett och ramlar in i väggen eller utanför ringen av värmeslag. Nej Tack! På mitt gym har de AC vilket jag är en stor förespråkare för (bortsett från hur den påverkar naturen).
 
Jag har i alla fall köpt ett 10-klipps kort med en personlig tränare, kostar bara 100 kr per gång här, till skillnad från vad en PT nu kan kosta i Sverige? Jag ska i alla fall träna med min PT en gång per vecka, och sedan också träna själv några gånger per vecka. Nästa Onsdag har jag alltså mitt första pass. Joni har inte köpt kort ännu, men tror han sätter i gång nästa vecka.
 
Nu ska vi iväg på med den röda faran snart igen, vår moppe är det, den röda faran... Vi ska nog till stranden tror jag. Hörs snart igen då, vänner!
 
Kramis
 
PS, Jag heter Funtitled på Skype för den som vill ringa. Joni heter joni.vepsa
 
 

Vår lägenhet

Hej!

Vi har haft ett par lugna och sköna dagar här. För ett par dagar sedan träffade Joni helt plötsligt en gammal skolkompis till honom från Västerås, här på ön. Världen är bra liten!
 
Han är här på semester med sin familj och vi har umgåtts ett par gånger nu. För några dagar sedan var vi ute och käkade middag och i går hade vi en strand & pool-dag. En helmysig dag med en jättefin familj! 
Vi pratade även om att gå ut och käka middag också ikväll. För mig och Joni som umgåtts 24/7 de senaste månaderna, är detta jätteroligt! Känns som att vara hemma igen och bara få umgås med vänner, detta har vi saknat!
 
På middag med familjen Kouao.
 
Btw, jag vet att jag ser ut som Brontosaurus på den där bilden, inte så vackert. Ser ut att väga 90 pannor minst. Dubbelkollade, och väger inte 90 pannor som tur är. Skyller på vinkeln. Får man göra så?
 
Just nu är det strålande sol ute, men jag är inte helt säker på om det blir strandhäng ännu. Uwe & Da, familjen som äger huset vi bor i, frågade i går kväll om vi ville följa med till Buddhan här på ön och be. Det vill vi göra! Jag är väldigt nyfiken på sättet Thailändarna lever och vill lära mig mer om deras traditioner & tro.
 
 
Nedan kommer bilder på vår lägenhet. Måste återigen berätta om vår utsikt. Den är helt underbar!
Våran säng står ju emot fönstrena som ni ser, så på morgonen när vi drar isär gardinen är havet det första man ser. Genast infinner sig någon slags inre harmoni skulle jag nog vilja säga, och jag ligger bara och tittar ut. Det är svårt att få med det magiska på bild. Det är ju så mycket vackrare "live", men försök sätta er in i det!

 
 
 
 
 
 
 
 
Borta på bilden ser ni Joni, Da & vovven Angel.
 
Huset där vi bor, från utsidan. Här uppe bor Uwe & Da. Om man sneddar till höger om buskarna på bilden, finns en liten trappa som leder ner till plan 0, och där bor vi. 
 
Såhär ser det alltså ut när man ligger i sängen och spanar ut!
 
 
 
& just ja! Förut var ju bloggen lite "hemlig". Vi ville inte dela den med allt & alla, utan med nära och kära. Nu är den inte så hemlig längre tror jag. Vi ville väl mest resa i fred utan att "alla i stan" snackar om det. Nu har vi ju rest klart och bor där vi bor. Har ju förstått att många av er tycker om bloggen & alla bilder, så om ni vill dela den med någon rese-entusiast så är det OK!
 
Nu ska vi i väg! Kram, Vänner!

Nu bor vi här!!

Hej på er!

Börjar med att säga; förlåt för mycket dåligt bloggande!
 
Det har verkligen varit fullt upp de senaste dagarna, vi har haft en hel del att stå i. Vi har lämnat Bangkok för 3 dagar sedan och är i Koh Lanta. Det är här vi ska hålla till, till tidigast Mars nästa år i alla fall.
 
Vi har ordnat en lägenhet som är så mysig och har en underbar utiskt! Glädjeyran som varat de senaste dagarna går inte riktigt att förklara! Jag är bara så satans lycklig just nu! :-)
 
Vi är ju så vana vid att alltid behöva tänka på vad vi köper för att ryggan inte ska bli för tung. Inte heller vill man packa upp för mycket, för nästa dag har du då desto mer att packa. Resandet i sig är väl relativt enkelt, men det är så mycket annat man behöver tänka på, så det är ganska påfrestande.
 
Därför kan jag med enorm gjädle tjoa över att vi nu bor här! Vi har egen lägenhet. Egen säng, egen garderob. Egen toa. Byrå allt fylla med kläder & pinaler. Ja, ni vet ju vad som ingår i en lägenhet. Jag däremot, har inte så bra koll längre. Inte efter åtta månader på hotell! Snabba som attan var vi i alla fall igår, på att packa upp allt från ryggsäckarna och slänga tygpåsen som vi så länge släpat runt på, upp på hyllan.

I går hittade vi i alla fall detta fina ställe. Paret, som betstår av tyska Uwe och hans sambo, Thailändskan Da, har ett stort hus med två lägenheter i. De bor på våning 1, och på andra sidan huset finns en annan ingång till våning 0 skulle man kunna säga, och där ligger vår lägenhet. Dessa två personer är verkligen urgulliga och väldigt gästvänliga, tror att vi kommer att umgås en hel del med dem.
 
Lägenhetsjakten har tagit mycket av tiden, sedan har vi även farit runt & runt för att försöka hitta en moppe som går att hyra billigt i 4 månader. Moppen har vi också den , hyrt av Uwe.
 
 
För er som inte vet, är en del av Koh Lanta väldigt svenskt! Denna ö kallas till och med svenskön eller svenskbyn. Många restauranger ägs av svenskar, i matbutiken hör man hela tiden svenska pratas och många thailändare har lärt sig svenska. Detta är dock i Saladan mestadels, "huvuddelen" på ön. Längre ner på Lanta, där vi bland annat höll till i April då vi var här 10 dagar, är det mer blandade turister.
 
Just nu är det i alla fall väldigt skönt att ha "sverige" så nära. Det är tryggt & bekvämt! Jag höll dessutom på att smälla av när jag såg en skylt som hette "svenskt lösgodis"! Tänk om det finns tänder, tänk om det finns tänder, snurrade runt i mitt huvud! Mormors löständer, som de heter, är min absoluta favorit!!
 
Jamen, kolla! VA!! Jag grät ju nästan glädjetårar när jag såg detta! Har väl aldrig någonsin varit utan tänder i 8 månader. Och nu finns de här, på min ö! Wihoooo!
 
 
Jädrans vad gott det var! :-) Nu när jag ändå är så nära "Sverige" kanske jag inte behöver komma tillbaka alls.. Jag kanske blir kvar här för evigt! Näej då, oroa er inte... Vi kåmeerrrr tebäkä!
 
 
 
 
Nu när vi ändå håller oss på samma ställe så länge, kanske någon av er vill hälsa på oss? Det hade ju bara varit för härligt! Gud vad roligt det skulle vara!
Nu blir det lite film här hemma! Hihi, vi är hemma! Fler bilder på lägenheten kommer inom ett par dagar.
 
Kram på er & God natt

Dagarna i huvudstaden

Hej där!
 

Vi tar det lilla lugna i stora Bangkok. Vi bor på en tvärgata från Koh San Road, backpacker- och partygatan numero uno! Just vårt rum vätter mot en gränd som tack och lov är tyst, så det är behagligt. Vi har ju inte direkt partat mycket under denna resan och jag hade i alla fall inte planerat att börja med det nu, så det spelar ingen större roll att vi bor så nära "händelsernas centrum". Däremot har de massor med shopping, & inte riktigt alla de där plagg man vanligtvis ser, utan lite mer unikt. Nu när det i princip inte är så mycket resande kvar, utan mest ska vi ju vara på samma ställe om en vecka, och därför börjar det klia i fingrarna och shoppingsuget infinner sig.

Har ju inte tidigare velat handla massor eftersom det slutar med att jag måste bära varenda pryl på ryggen då. Jag har förövrigt en lika (eller ännu mer tror jag) shoppingentusiastiskt kusin som jag själv är. Men vettifan om ens hon skulle shoppa loss så mycket om det skulle innebära att allt sedan ska konkas ett år på ryggen? Hm, en tiotusen-kronors-fråga faktiskt, klurig m a o. Vad är svaret, Anu? :-)
 
Nu däremot, när jag inte har så mycket bärande framför mig, kan jag ju börja shoppa loss! Har faktiskt tänkt köpa en dragväska och checka in en extra väska när vi åker till Sverige & helt enkelt fylla den med allt! Smart, smart!
 
I går var vi på bio i alla fall, såg nya Bond-filmen. Helt ok rulle! Och sedan då, nu ska ni höra! Vi köpte biljetter till Twilight-filmen som har premiär här i morgon. Wo-wo-wo (vevar med armen i luften). Jag ska erkänna att Joni inte är en edward & bella-fanatiker. OK, han bryr sig inte alls! Men han bryr ju sig såklart om sin lilla käresta som älskar edward, bella och company, så därför ska vi imorgon alltså se filmen!
 
Sur vart jag idag dock! Vi köpte ju biljetter i morgon till en "vanlig" bio. I dag var vi i en annan galleria och dom hade en IMAX-bio. Dessa biografer är riktigt lyxiga och har mega-bega-stora skärmar. Där visar dom Twilight i morgon, i 4D dessutom! Visst serrö! 4D ja, där har de vindmaskin och skakande stolar, samt lukt & vattenstrålar så att det verkligen ska kännas verkligt och som att du är där på riktigt! Och visst fan vill jag också vara där! Så nu har vi biljetter till en vanlig bio, när det finns en superbio! Bröl! I skrivande stund bestämmer jag mig nu för att jag kommer att gå själv på superbion (en gång till) om vi blir kvar i Bangkok efter i morgon. Jag har aldrig varit på 4D-bio heller & vilken film är då inte perffa att se första gången?
 
Ja ja, nu har denna 12-åring fått skriva lite om sina film-drömmar! Annars då? Vi åkte på en båtrajd i dag, genom Bangkok. Det var kul att se allt från vattnet som flöt genom staden & även ett mysigt sätt att ta sig fram på.
Och i går förresten, när vi varit på bio, träffade vi på bussen på väg tillbaka till hotellet. en tysk kille. Honom pratade vi med på bussen och fortsätte att babbla hela natten. Vi gick en sväng på "stora party-gatan", promenerade längs ån och käkade middag ihop. Det är så kul när man från ingenstans börjar prata med någon och sedan bara fortsätter att umgås!
I dag var vi förresten på ansiktsbehandling och fish-spa & i förrgår var i en helkropps, skönt!
 
Ja, det är ju full rulle som ni märker! Men behaglig full rulle, mys-rulle liksom!
Vi får se om vi lämnar Bangkok redan i morgon eller åker på torsdag (onsdag i dag, right?). Tror vi blir kvar här en extra natt i alla fall.

Återkommer i morgon med fullständig twilight-rapport (snark för er som inte diggar filmerna) och även lite bilder från dagarna som varit!


Nu är det snart dags att klappa igen ögonen! Godnatt ni fina som läser, Vi Saknar er.

Bangkok

Guten Morgen!
 
Känns bra att vara i Thailand! Äntligen! Tystare än jag minns det också, trots att vi är i myllriga Bangkok. Var det såhär sist också, men jag bara är van med alla gaphalsar från övriga SOA och därför förvånas? Eller är Thailändarna lugnare men jag har bara glömt det?

Kan vara så. Var ju ändå 7 månader sedan jag var här sist. Två gånger tidigare har jag ju varit i Thailand men detta är första gången jag besöker Bangkok, tredje gången gillt! Ska bli kul att se vad denna stora stad har att erbjuda. Stora skyskrapor sträcker på sig mot skyn i alla fall, så storstad är det allt.

Vi ska fixa telefon-nummer också, nu ska vi ju ändå stanna minst fyra månader. Därför kan ni se fram emot lite telefonsamtal framöver, nu när man har nummer & allt.
 
I går lämnade vi Vientiane och åkte natt-tåg hit. Vi var framme vid 8-tiden i morse, så det tog runt 13 timmar. Kändes inte alls som 13 timmar brukar kännas på bussen. Där är det ju trångt och högljutt, bara påfrestande. Men nu när vi åkte första klass fick vi en egen liten kupé och det var kanon. Fick vara i fred, inte trängas med någon annan, släcka när man själv vill och framför slippa allas babbel. Nu har vi checkat in på ett helt OK hotell, betalar 130 kr natten och har allt som behövs.
 
Vädret har vi inte riktigt med oss idag, mulet & grått är det med lite små regnskurar ibland. Inge fara på taket då. Det finns stora gallerior överallt här och billiga bios, så oss går det ingen nöd på.
 
Nu ska vi kila iväg och "göra stan" som man säger. På återseende!
 
 

Tillbaka i Vangvieng

Hej hej!

I dag checkade vi ut vid tolvsnåret i Vang Vieng och satte kurs mot huvudstaden.Vi hade en ganska behaglig resa på 17 mil & guppen som vi upplevde på ditvägen var nu lätta att undvika i dagsljuset.

Vi stannade ett par gånger och tog lite bilder & käkade lunch. På eftermiddagen rullade vi in i Vientiane och har sedan dess tagit det ganska lugnt, Ätit middag och sedan var vi och fikade på ett franskt café med mycket gott kaffe. I morgon ska motorcykeln lämnas tillbaka och klockan 17 rullar vårt natt-tåg till Thailand! Yey, äntligen ska vi till Thailand igen! Sjutton-noll-noll rullar alltså tåget och 06.00 är vi framme dagen därpå i Bangkok. Härligt ska det bli!

Hörs i övermorgon då, Kram på er!

På vårt favorit-hak i Vang Vieng. Två stora plattskärmar som visar vänner-avsnitt och bakom tornar bergen upp sig mot himlen, en sådan härlig utsikt!
 
 
Värmen påverkar inte bara oss människor. Här i ån ser man huvudena på fem livsnjutare som svalkar sig..
 
..nämligen dessa coolingar som tog en paus från solen & värmen en stund. Nu tillbaka till grönbete.
 
 
 
 
 
 

Siesta i värmen

Hej där!

Idag är det varmt här i Laos. Det brukar vara varmt i princip vart i än är, så vi är ganska härdade skulle jag kunna säga. I dag däremot, känner vi oss båda lite trötta och matta.

I vanliga fall brukar vi vara igång i alla fall fram till solen går ner, men idag tar vi en siesta nu på eftermiddagen. Tidigare idag åkte vi till en område med ännu en blåaktig lagun, men det verkar inte vara lika populär bland folk, så vi hade den för oss själva. Kikade lite på en grotta också som fanns i närheten, och badade såklart i lagunen. Uppfriskande!

Efter det åt vi på den restaurangen som blivit lite av en favorit. Jag väljer alltid kyckling med röd curry, mumma! Efter det tittade vi lite i butiker och nu ligger vi på rummet och slappar. AC surrar lite svagt i bakgrunden och det är mycket svalt och behagligt.
 
 
Hur är det med er i Sverige då? Kallt och jävligt? Snöar det? Hörs senare!

Kram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tubing

Hej vänner!

I dag har vi latat oss i gula badringar flytandes i en å. Jovisst, vi har varit på Tubing! Man hyr helt enkelt en badring stor som ett traktordäck, sedan åker man tuk-tuk till starten av ån som är väldigt strömt. Ner i ringer och så far man iväg.
 
Vi trodde väl kanske inte att det skulle vara fullt så strömt som det faktiskt var. Vi går ut till mitten av ån ungefär, då åker vi inte ut i kanten direkt, tyckte Joni. Ja, men det slutade ju med att strömmen drog med sig mig direkt och jag åkte sittandes på de hala och vassa stenarna och kunde inte stanna. Grävde frenetiskt med händerna och försökte bromsa med hälarna, men det hjälpte föga mycket. Bakom mig stod Joni och försökte hålla balansen med händerna fulla av badringar, tofflor, vattenflaska och t-shirt. Bra start!
 
Joni lyckades "åka" fram till mig i alla fall och stoppa mig med benen. Jag drog med mig honom i farten och snart åkte vi flytandes med hela konkarongen bakom oss. Riktiga äventyrare som ni hör! Efter en stund var det inte lika ström längre och vi lyckades samla oss och sätta oss i ringarna. Efter det beslutade vi att inte kliva av, utan bara åka med.
 
Aj! hördes då & då, antingen från mig eller Joni. Någon av oss hade dragit i rumpan i en sten som ståtligt stod under oss. Bortsett från dig klarade vi oss fint från olyckor och hade det riktigt mysigt. Solen gassade i pannan och på två ställen köpte vi oss varsin öl. Inga barer som var öppna alls dock, utan det var två lokala invånare som hängde nere vi ån och sålde drickor. Vi hade alltså riktigt tur med vädret och såg väldigt fina vyer susa förbi (eller vi förbi dom) då när vi kom farandes i ån. Då och då gick det lite långsammare och då kunde vi bara passa på att njuta.

Inga bilder från vår tur har vi, då vi inte tyckte att kamera + å med badringar var en bra kombination. Däremot tog vi lite bilder på några som tubade igår.
 
Tre timmar tog turen totalt och ikväll har vi hängt på Vänner-restaurangen och käkat mat & tittat på serien. Strax blir det att sluta ögonen.

God natt!
 
 
Framför den där hemma-byggda triangeln i trä ser ni en ensam tubare. Syns kanske inte så väl på bilden. Denna togs också vid 10-tiden. Vi åkte idag vid halv två, då var det mer trafik.
 
Här dundrade vi fram idag.

Vang Vieng & bakåt en vecka

God kväll!
 
Sist jag skrev var vi i Hoi An i Vietnam. Sedan dess har vi hunnit med en hel del, bland annat åkt till en nytt land. VI är i Laos just nu, Vang Vieng närmare bestämt.
 
Efter Hoi An åkte vi vidare till Hue där vi stannade i 2 dagar. Egentligen fanns det inte så jättemycket att se och göra där, men vi hyrde oss en moppe och körde runt och tittade. Dessutom var det från Hue vi skulle åka när vi skulle vidare till Vientiane, huvudstaden i Laos.

Från Hue åkte vi för en fyra - fem dagar sedan, och i det skedet startade en mycket tålamodsprövande bussresa. Vi åkte buss med liggplats på en resa som var totalt 50 mil lång. Hur lång tid skulle detta ta i Sverige, tror ni? Sex timmar kanske?

24 timmar tar det när man vill vara "äventyrlig" och göra något sådant i Asien. Efter den bussresan kommer jag inte längre att åka buss långa sträckor, inte över 10 timmar i alla fall. Tar det längre tid än så, flyger jag. Kosta vad det kosta vill.
Hur fasiken kan det ta 24 timmar undrar ni? Ja men då tar jag och berättar för er!
 
När vi hoppade på i Hue hann vi väl åka i sisdär 20 minuter. Sedan stannade bussen och skulle börja lasta om packning. Alla väskor som var i lastutrymmet under bussen skulle tas ut och läggas på taket! Efter det skulle ca 100 paket (nej, jag överdriver inte antalet) i olika storlekar lassas in i lastutrymmet. Varför de inte kunde slänga upp lådorna på taket och låta väskorna vara kvar där de var från början och på så vis spara en timme, är ett mysterium och kommer att så förbli.
 
Under tiden denna omlastning pågick fick alla vänta i bussen. Eftersom vi stod längs en öde väg fanns inte så många alternativ för andra "påhitt". Under de närmstaste 10 timmarna stannade sedan bussen ca 40 gånger, kanske fler. Det var någon kisspaus och en paus för mat, men i övrigt handlar det om att bussarna vill ha in så mycket folk som möjligt. Chauffören stannar helt enkelt så fort han ser någon komma gåendes längs vägen och frågar om denne vill åka med. Fylls bussen fort, slipper han ju stanna så mycket. Om den däremot inte fylls fort.... Ja, då stannar den & stannar den & stannar den. 
 
Till slut var bussen så full att säkert 20 stycken stackare fick sitta på golvet, hela vägen. Det var så trångt att man inte kunde gå i gången, utan fick "krypa" fram längs överslafen på bäddarna som fanns i bussen. Bäddarna var alltså i två våningar, ungefär som i en hytt på kryssningsfärjan. Dessa personer på golvet kunde inte ens sträcka ut benen, utan fick sitta skräddarställning eller med knäna uppdragna mot kroppen. Allt för att bussbolagen vill dra in så mycket pengar som möjligt.
 
Jag och Joni hade sätena längst bak och högst upp (som känns bekvämast, då det är minst spring där). Vi hade heller ingen gång emellan oss, utan våra bäddar satt ihop tillsammans med en tredje bädd som en tjej låg på. Vid ett tillfälle när vi ligger och tittar på film kommer en av busschaufförerna och ber oss dra upp benen så att vi nästan sitter, så att han ska kunna ligga och vila i vår fotände.
 
Detta gör han väl en timme kanske. Nästan gång han försöker sig på detta är mitt i natten. Han väcker oss helt sonika och visar tecken på att vi ska "akta oss" för att han minsann "kört buss" och håller händerna som om han
håller i en ratt. Då får jag dårdimpen vill jag lova! ALDRIG att jag flyttar på mig, sa jag (inte med sådan låg röst kan jag medge). Skitsur vart han och gick och la sig bakom våra bäddar i fönstret.
 
Vi betalar alltså 30 dollar per skalle (japp, dessa länder kör mycket med Dollar) och för att chaufförerna väljer att packa bussen så full att det inte finns plats att gå (än mindre vila för de flesta) så ska vi sitta på våra platser istället för att ligga, trots att vi betalat för liggplats, så att busschauffören ska kunna sova på dom! Never in my life.
 
Efter den ofantligt dryga resan var vi i alla fall framme i Laos & Vientiane ett dygn senare (men fri från att bli störd av någon chaufför, som inte ens tittade på oss mer efter att jag bräkt till). Vi tog oss till ett hotell & träffade några kompisar som vi lärde känna i Kuala Lumpur. Ett finskt par med en liten dotter på 4 år, som ska resa totalt 3 månader.
 
Denna mysiga familj spenderade vi tid med, jättetrevligt! Vi åt middagar, gick promander, tittade parker och lite sådant. Utöver detta var jag & Joni på Thai ambassaden och ordnade dubbel-visum till Thailand. Nu får vi stanna där i 4 månader. Känns underbart att ha det ordnat! Efter det måste vi fixa nytt visum, men det är då det.
Vientiane som stad, är ganska liten och känns inte som den huvudstad den är. Den har ett litet turistområde på några gator med mysiga caféer och restauranger, och vi kollade även in lite tempel, men utöver detta var den staden inte någon favorit.
 
Fina familjen vi lärt känna tillsammans med Joni
 
Milja - charmigaste lilla fyra-åringen
 
 
 
 
Igår fick vi hämta ut våra pass då visumen var klara och i samma stund ville vi lämna Vientiane. Vi bestämde oss för att åka vidare till Vang Vieng, som bl a är känt för sin tubing. Man åker liggandes i stor badring längs en å och kan dricka på barer längs vägen. Däremot är det inte riktigt säsong just nu (vilket jag är glad över) så tubing är möjligt, men de flesta barer är stängda just nu. Då handlar det mest om att flyta längs ån och titta på omgivningen.
När vi letade bästa sätt att ta oss till Vang Vieng fick vi höra att en 15 mils resa tar över 4 timmar. Där och då bestämde vi oss för att ta en liten roadtrip. I vanliga fall hyr vi ju en moppe (som förvisso räknas som lätt motorcykel men är som en moppe till storleken) men denna gång satsade vi på en riktig båge. Denna jäkel har vi nu alltså hyrt för en vecka och kört fort som attan till Vang Vieng där vi just nu befinner oss på ett hotellrum.
 
 Nu åker vi! 
Fin solnedgång längs vägen!
Ett måste att skydda hud & ansikte från alla insekter, avgaser och damm längs vägen. Snygg va?
 
I går kväll kom vi ialla fall fram till VV med mörbultande skinkor från från den guppiga vägen och två lager brunt damm i ansiktet (trots mundering). Vi hittade ett bra hotell ganska snabbt, hoppade in i duschen och sen sov vi! Trött var bara förnamnet.
 
I dag har vi spanat runt i denna stad, som verkligen är mysig! Helt underbara omgivningar på sina ställen och mysiga gator. Vi åkte dessutom till något som kallas Blue Lagoon, en lagun med klart & blått vatten helt enkelt. Sedan vandrade vi upp för ett berg och besökte en grotta som var väldigt häftig.
Nu på kvällen har vi suttit på en restaurang som bara visar Vänner-avsnitt hela dagarna. God mat och avsnitt efter avsnitt av vänner, det är härligt det! Vi kollade på tre avsnitt, åkte förbi en lokal marknad och nu är vi på rummet igen. Ska snart nanna! Nedan får ni bilder från denna dag.
 
 
Här ser ni utsikten från vårt rum, fint va!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Godnatt på er, vänner!

Hoi An

Hej på er!

Vi är i Hoi An och har varit här de senaste tre dagarna. Från Nha Trang där vi senast var tog vi en nattbuss till denna stad & var framme här vid åtta på morgonen. Vi möttes av solsken och hade fint väder hela dagen.
 
Joni hade kollat upp via Tripadvisor ett bra hotell som hade fått väldigt gott omdöme så vi begav oss dit. Vi fick vänta en och en halv timme för att få vårt hotellrum, men inte gick det någon nöd på oss. De dukade upp frukost åt oss som vi fick utan kostnad. Väl på rummet (som var väldigt mysigt och fint) bytte vi bara om och tog oss ut på gatan och hyrde moppe. Hela eftermiddagen hängde vi på stranden och hann även med att besöka ett fint tempelområde.
 
I går regnade det av och till hela dagen, så vi tog det lugnt. Avnjöt en stooor & god frukost, tittade lite på film och åkte sedan på SPA. Så ja, det går inte någon nöd på oss alls faktiskt, vi har det riktigt bra.
Vi båda tog en Stone-Therapy massage, där man under 90 minuter blir masserad med heta lavastenar. Riktigt skönt! Jag var så avslappnad att jag slumrade till mellan varven. 
Under alla dessa månader på resande fot kan jag lova att jag fått många massager. 50 stycken kanske? Eller fler. Men denna massage med lavastenar var min första och faktiskt en av de bästa jag fått! Wow, säger jag bara.
 
Just nu sitter vi i lobbyn på det bra-iga hotellet. Vi har precis checkat ut och väntar på en buss som hämtar upp oss om en timma. Vi ska vidare till Hue, en stad högre upp i Vietnam. Där stannar vi antingen en natt, om vi inte lyckas hitta någon bra bussbiljett. Om vi gör det däremot, sätter vi kors mot Laos redan ikväll!

Det känns väldigt spännande, för Laos är det sista nya landet vi kommer att besöka under denna resa! Det är lite som en "end of an era". Efter Laos åker vi ner till Thailand, men där vi har ju redan varit flera gånger. Och i Thailand sätter vi även punkt för resandet, och kommer att befinna oss i samma land i 5 månader (bortsett från två VISA-run vi måste göra).
 
Med handen på hjärtat börjar jag bli trött på att resa! Inte resandet i sig och att jag skulle vilja åka hem. Inte så. Men att resa med detta tempo, att se & uppleva så mycket, vara i så många länder och städer på så kort tid. Ständigt tänka på pass & visum, valutor och bästa priser, packning och väskor. Och dessa transportmedel. Flyg är numera lika vanligt för mig som tågresor är för de så inte pendlar, utan åker någon gång per månad. Ja, att resa på det sättet vi gör är fantastiskt på många sätt, men suger musten ur även den bästa.
 
Så med stort leende på läpparna kommer jag att åka in i Thailand om en till två veckor. Thailand ja, som ligger mig såå varmt om hjärtat. Trots att vi besökt massor med länder i Asien, är det inget land om konkurerar med leendenas land. Att vi nu slår på stort och stannar i hela 5 månader, det känns häftigt! Vi kommer ju att BO där!
 
Nedan kommer lite bilder från dagarna i Hoi An.
 
PS, kom precis på att det är November nu. Tiden går så fort. Men eftersom det är varmt där vi är hela tiden, och dagarna är lika långa varje dag, går det inte att relatera till vilken månad det är. Det är vara Juni eller December, ingen större skillnad här. Men fått har tiden gått i alla fall, det brukar ju göra det när man har kul har jag hört! ;-)
 
 
 
 
 
Detta rum kostade oss 154 kr per natt. I det ingick middagsbuffé på kvällen, med fri dryck såväl läsk som alkohol. Dagen efter ingick även frukostbuffé. Jag tog fruktshake, omelett med ost och skinka, thé, bananpannkaka med choklad samt frukttallrik. Så det var ingen dålig frukost heller. Här ser ni alltså allt som ingår och för vilken summa? Två luncher i Sverige. Ni ser vilket fint rum också?
 
90-minuters massage med lavastenar kostar förresten 77 kr. Kanske dags för er alla att skippa de årliga semestrarna i Spanien/Grekland/Turkiet och allt vad det är & se vad dessa underbara länder har att erbjuda! Och nix, flygbiljetterna ÄR inte dyra. När jag och Joni flög i mars betalade vi totalt 3.600 kr var för flyg Arlanda - Berlin & sedan Berlin - Phuket. 
 
 
 
 
 
Ingen pensionsålder vid 65 här inte! Inte heller hemhjälp eller assistans. De funkar inte så i dessa länder, hur "svårt" man än har det. Denna kvinna, 80 år gammal, gick runt på den stekheta stranden hela dagen och sålde nötter, dricka, badbollar och annat strandvänligt. Hon satt och vilade i skuggan hos oss en stund och drack lite vatten, sedan fortsatte hon att knata runt. Vilken kvinna!
 
 
 
 

RSS 2.0