Dumaguete

Good morning love birds! Nu är jag frisk - skönt!


Nu är vi i Dumaguete - på ön Negros. Vi lämnade Malapascua i förrgår och tog oss till Cebu. Eftersom vi kom fram så sent checkade vi in på favvohotellet. Så jäklans skönt att sova i skön säng, MED AC (wow) och TV. Kändes lyxigt och behövdes verkligen , sov som en prinsessa hela natten. Den senaste veckan har Filippinerna bjudit på 37 graders värme - i skuggan!! Ändå passade vi på att basta när vi kom fram till Cebu! Ingen förstår varför här, de tycker inte vi är kloka. Men jo serru, det var så förbaskat skönt! Efteråt kände man sig som en överkokt spagetti som gungade sig hemåt & väl på rummet deckade jag pang bom och sov 10 timmar!

I går beslöt vi oss för att åka till ön Negros, som ligger 4 timmars båtfärd ifrån Cebu. Dock checkade vi ut från hotellet kl 11 och båten gick 15.30, så vi hade några timmar att spendera. Regnet öste ner ute, så vad passar då bättre än en dagbio? Vi såg Men in black 3, i 3D-format. Den var bra, speciellt gillade jag scenerna när han reser tillbaka till 60-talet! Avslöjar inget mer, men det ver häftiga effekter när du kikar med 3D-glajjor!


Nu har vi i alla fall sovit en natt här i Dumaguete & tänkte stanna en eller två nätter till. Detta är lite mer stad än strandliv men ändå bjuder de på fina vyer och billiga dyk, så därför stannar vi. Efter detta åker vi förmodligen vidare till Apo Island. Lite ö, strandliv och typiska "vykorts-vyer" och såklart - dykning är numero uno.


Jaha, antar att ni inte har 37 grader i skuggan där hemma? Men hur varm har ni det egentligen? Såg på CNN  när de visade världens väder att stockholm hade 12 grader för ett par dagar sedan? Kanske inte stämmer, hoppas ni har det varmare än så!
Det har varit dåligt med bilder den sista tiden, så nu gör jag ett ryck och lägger in en helt bunt. Detta är från Bohol, när vi såg Tarsiern, en lite mini apa och tittade på Chocolate Hills samt åkte Zip-line, samt Malapascua.

Sköt om er & tack för hälsningarna när jag var sjuk. Det vart inte värre än såhär & gravid var jag inte heller som tur är (hade varit drygt att backpacka först med magen i vädret och sedan unge på höften, voine voine). 

Kram banan



"Liten" spindel utanför vårt rum

Störta turistattraktionen i Bohol. Liten apa - Tarsier. Ca 10-15 cm (de vi såg och fotade lever fritt)

Visst ser han coolt ut. Som att han sitter och garvar bara! :-)

Turistattraktion NR 2 i Bohol. Chocolate Hills! Massa kullar överallt som är 140 m höga och som blir bruna när det är torrperiod, därav choklad. Ni ser regnet komma va? Vi kört fooort hem efter dessa bilder togs.

Förresten, ni minns att vi åkte Zip-line va? Inget för den höjdrädde. Då när vi åkte liggande på 120 m höjd, över flod, djungel osv. Här kommer lite bilder på det! Vi filmade också, i HD-kvalitet som vår kamera har. Däremot har inte min dator den funktionen, så på datorn ser filmen hackig och knasig ut. Kan ni titta i HD-format dock (hoppas ni kan det) så är det bra. Videon är verkligen cool!

Tyvärr, så kan jag inte lägga in videon! Vet inte hur man gör? Är det på den röda R-knappen Remby, eller? Ni som haft blogg.se, hur lägger jag in video??
Härifrån startade du - liggandes! Hjärtat slog ganska fort säger jag bara...

Joni riggas för avfärd.. Näej, detta är testvarianten.



Provligger..



Superwoman




Nu är det dags, riggas innan avfärd


Slut på test, nu ska vi iväg på riktigt. Jag är aningen... skeptisk som ni ser. OK - skiträdd!

Den svarta "fågeln" där framme är jag!
Utsikt från vårt hotell i Malapascua





STORT USCH! Tuppfäktning. Joni har tagit bilden och jag har vägrat kolla på detta skit! Hatar sådant!
Kolla idioterna som sitter och tittar och skrattar! Vill inte berätta vad jag önskar dom för öde.... Blä!

Avslutar med denna fina bild som visar solnedgången!

Fullspäckat schema hela dagarna i ända..

...ELLER INTE!

Ja, men hej på er! Hur mår ni?

Själv gör jag inte många knop. Bättre mår jag inte heller! Vet inte vad som härjar i min kropp just nu, men trevligt är det inte. De första dagarna var jag förskyld och hade astma. Förskylningen har i princip släppt helt, vilket är skönt. Astman blev värre men verkar just nu vara på bättringsvägen, skönt det med. Men sen då...

Jo, nu är det så att det här med maten fungerar inte alls. Sen i förrgår mår jag illa, illa, illa. Känner mig yr. Blir ärligt talat äcklad när jag tänker på mat, och kräks (sorry för detaljerna) när jag äter. Har fått i mig 1 ägg, 2 bananer, en halv pizza och två baconskivor på tre dagar. Får se hur det här ska gå...
Vi har i alla fall bara varit inne. Eller egentligen bara ute, eftersom vi sitter (jag ligger) på jättebalkongen hela tiden. Joni har solat och jag har legat på madrass i skuggan. Han åkte för övrigt aldrig och dök i går, men idag har han lyckats komma iväg. Två dyk ska det bli och huvudatraktionen är black tip sharks. Hoppas han får syn på de!


Sorry att bloggen inte är så rolig just nu! Men den ska ju spegla vardagen här och inte vara en solig apollo-reklam. Och just nu ser vardagen ut såhär!

Förresten fyllde min morfar år igår, 79 år! Tankade på telefonen ordentligt och ringde honom. Första personen från Sverige jag pratat med sedan vi åkte.. Och så glad han blev då, min lilla morfar! Och jag också förstås! Jag frågade om han var ännu klokare nu, när han var 1 år äldre. Och ja, det var han! Pigg som en ung pojke också, berättade han. Samt att nästa år fyller han 80 och då ska han ha fest! Han ska bjuda på blåbär och tårta. Ja men okej, Det ser jag verkligen fram emot, lovade att komma på hans fest! Han och hans sambo fick adressen till vår blogg innan vi åkte. Trodde inte att han skulle läsa den, att det skulle vara för krångligt. Men jo, de läser ofta berättar han. All text och alla bilder tittar de på. De första han faktiskt frågade när jag ringde var hur Joni mår eftersom han läst i bloggen att Joni gjort illa foten! :-) Verkligen roligt att även de får ta del av detta...


Nu ska jag återgå till att inte göra så mycket! I morgon åker vi i alla fall härifrån. Struntar i hur jag mår, men vill inte för evigt ligga på detta rum. Då kan jag åtminstone ligga i ett annat rum nån annanstans. Men utsikten som sagt är fin i allafall. Har sett havet och lyssnat på vågornas brus i flera dagar nu, det är rofyllt!


Hugs & Kisses

Snorigt & soligt på Malapascua

Hej Vänner!


Vet att ni väntar på en update här på bloggen, även om det inte känns som att det finns så mycket att blogga och updata om.
Vi har varit här på ön i 3 dagar. Samtliga av dessa dagar har jag varit sjuk. Suck! Min astma gör sig ständigt påmind genom trångt i luftrören, jobbigt med aningen, den klassiska "känns som att jag har en fjäder i bröstet" och så dunderföskylning på det. No fun, no fun at all! När jag är hemma i Sverige med det aningen mer svalare klimatet, ett hem att kurera i samt närhet till apotek och sjukhus, gör det förhållande lite enklare.

Just nu håller jag mig inomhus för att jag inte orkar vara utomhus. Inomhus betyder, när det är som att det som svalast (och då pratar vi nattetid) att är över 30 grader varmt, varmare på dagen såklart! Det blåser väldigt lite och det är fuktigt som bara den! Vi har fläkt förvisso, men plocka med er en fläkt in i bastun och prova om du känner dig sval? Näej, tror inte det va!

Så ja, så ser vår vardag ut just nu! Solen skiner som om det inte fanns någon morgondag, vattnet glittrar extra mycket just nu känner jag och inne ligger jag och svettas som en liten gris. Joni är snäll i alla fall (som vanligt, som tur är) och hjälper till! Bygger och riggar med fläkten så att den ska blåsa så effektivt som möjligt på mig. Smörjer in ryggen med Vicks (så gjorde alltid mormor på mig när jag var liten också, nostalgi) hämtar vatten. I natt (i ren desperation antar jag, för att jag sa att jag har ångest och inte längre kan andas) bar Joni ut madrassen på den stora balkongen vi har & där sov vi inatt. Fungerade faktiskt bra och jag sov bättre än övriga nätter. Vi har ett stort (men varmt) rum och en jättestor balkong. Precis utanför den breder hela havet ut sig så det är väldigt fint på dagarna och mysigt på kvällarna när man hör vattnet och tittar på stjärnorna. Och tack vare närheten till havet så blåser det lite extra (på dagen märker man det inte pga av solens värme, men det gör man på natten) och det var verkligen skönt! Hade dessutom fläkten på högsta spinn som blåste rakt i nacken , fick känslan av att åka motorcykel i 130 km/h.  I natt kommer jag sova åter igen på balkongen! 

För övrig finns det ingen nässpray här, ingen vet vad det är! Svindrygt när man är helt igentäppt och huvudet känns som 15 kg tungt! Men man lär ju sig att anpassa sig till det också.

På tal om anpassa så köper vi nuförtiden tvättmedel och tvättar våra egna kläder i badbalja. Det är så det funkar här, finns inga tvättmaskiner! Tänk vilket liv man lever just nu och hur många saker vi har fått lära oss på nytt, för att det helt enkelt inte är som i Sverige.

Well, well. Tjurig är jag också över att jag inte får dyka! Vill ju dyka och har funderat på att trotsa och göra det i allafall trots att jag mår som en tunna skit, men antagligen druknar jag väl där nere i vattnet och det känns onödigt. Joni har tydligen dykt med en lättare förskylning och det var bland det jobbigaste han gjort sa han. Funderar då på hur det är att dyka när lungorna är i det skick som mina är i nu? Kommer inte prova, som sagt, men jag antar att det är jobbigt.
Joni har tur i alla fall som är frisk som en liten nötkärna och kommer i morgon 4.45 med ett leende på läpparna åka iväg och dyka och tittar på treasure sharks som är jättevanligt här, samt manta rays. Själv kommer jag ligga kvar på balkongen under den specialriggade fläkten och tjura för mig själv! Men vem har sagt att livet alltid är enkelt, roligt eller rättvist för den delen? :-) 


Nu ska vi iväg på 1 av dagens 2 promenader, lunchpromenaden. 


Ha det gott, vänner! & sorry för detta grin-olle-inlägg! Nästa blir mer postivit och roligare att läsa, promise!

PUSS

Maja

Hallå i stugan.

Nu befinner vi oss i Maja, som ligger allra längst ut på Cebu. Det tog oss 3 skumpiga timmar med buss att ta oss hit, vägarna har verkligen sett sina sista dagar här. Det är sedan härifrån du tar en båttur på ca 45 minuter innan du slutligen når Malapascua. I dag hade dock sista båten redan gått innan vi kom fram, så vi har tagit in på ett litet rum där de tydligen serverar god frukost, vi håller tummarna.

I morgon förmiddag har vi tänkt att åka vidare till dykön. Ser fram emot några slappar dagar på stranden nu. Eftersom vi sitter på internetcafé kan jag inte slänga in bilder heller, vill inte koppla in kameran här. Så jag lånar några bilder från google på Malapascua, som ni får spana in tills våra egna bilder hittar hit.

Idag är det för övrigt precis 2 månader sedan vi lämnade Sverige, tiden går så fort! Om en vecka har vi dessutom rest runt i Filippinerna i en månad.

Ha en bra kväll, hörni!
Kram 









Tillbaka i Cebu efter en äventyrsdag

Hej på er hörni!
Bloggen har inte uppdaterats på ett tag nu, jag vet! Vi har varit i Bohol som tidigare nämnts. Och det var.... annorlunda. Det verkar som om vi kommer längre och längre
ifrån turistställen och närmare "det riktiga Filippinerna" för varje resa vi gör. Och det har sina ups and downs. Det är spännande att se hur de faktiskt lever här och hur de lyckas klara sig på det lilla de har (och det är verkligen lite). Du kommer landet närmare och känns inte som en charterturist direkt. Som någon skrev i en guidebok
"Turister ser världen. Backpackers upplever den". Och det stämmer, vi har verkligen levt med folket. Det är lite av en prövning när saker vi tar så för givet där hemma och kallt räknar med, inte finns så långt ögat kan nå här". Vatten är till exempel en bristvara , och kostar mycket. Läsk, öl, juice osv. är exempelvis billigare än vatten. Och det är även de dryckerna som ofta ingår om du köper mat, vatten däremot, kostar extra. Internet har inte varit att drömma om de senaste dagarna, på de ställena där vi har varit (därav de få uppdateringarna). På få ställen här vi sett riktiga hus, snarare mer hyddor gjorda av palmblad, plåt, kartong och annat de hittat på.
Det är väldigt fattigt i Bohol. På sina få ställen, där de faktistk varit lite mer turistigt (i Panglao till exempel, där vi trodde att turismen ännu inte nåt fram) var det mer utvecklat och anpassat för "oss turister". Utöver det stället dock, där vi har varit, har vi helt enkelt fått anpassa oss till det lilla de har. Åkt knökfulla bussar på vägar som är i sådant skick att däcken halvt om halvt trillar av, där människor sitter på taket och hänger i dörröppningen (finns iofs inga dörrar på bussarna här, men där det borde sitta en dörr) och man transporterar allt i från madrasser, bildäck, ris och hönor.
Ja, mycket har vi fått se de senaste dagarna - och visst börjar man tänka till, se saker ur andra perspektiv och uppskatta vårt avlånga land. Hur lätt vi faktiskt har det i Sverige. Faktiskt, det är så! Sverige och dess "plågor" är en ren dröm i jämförelse med hur människorna i detta land har det. Håja! Men nog om det, vi har lyckats uppleva lite roliga saker också, som ön Bohol hade att ge.
Choclate Hills till exempel. Höga kullar upp till 140 m som reser sig mot skyn så långt ögat kan se. När torrperioden kommer så mörknar dessa berg och därav kallas de chokladtoppar! VI har även fått se världens minsta apa - Tarsier. En liten rackare på ca 10-15 cm med stooora ögon. Jag är mycket glad över att vi besökte det officiella Tarsier Centret, där dessa apor lever fritt och inte instängda i bur (tyvärr har vi sett för många stackars apor som lever fastbunda här - och varje gång får man en tår i ögat). Dessa apor var dock räddade från olika öden, t ex som att sitta i en liten bur, och levde i en stooor inhängnad fritt. Hela stället var några kilometer och det var inne i djungeln, så dessa apor kunde verkligen leva som de ville. Skygga var de ju och kom inte nära utan höll sig på avstånd, men vi fick några bilder i alla fall. Dessutom var dessa nattdjur, så 9 av 10 apor sov när vi var där, under stora löv eller någon trädgren som skydd från regnet som öste ner denna dag.
I morse gjorde vi dessutom en riktig häftig grej (inget för er som är höjdrädda). Vi åkte zip-line! Du är fastspänd i ett sele och åker sedan längs en vajerlina från plats A till plats B. Vi slog på stort och gjorde en variant där du åker horisontellt (liggandes alltså, som en fågel flyger fram tänkte jag) och .. håll i er nu.. 120 m upp i luften över regnskogen och en stor flod, 50 km/h!! Det var - mäktigt!! Vi vi åkte två åk och filmade varsin gång, så ni kan få se precis hur det såg ut! Det var verkligen en adrenalinkick!  Dessa turer var ett par hundra meter per tur! För er som bor i Västerås kan få ett litet hum om hur högt vi faktiskt flög, tänk er två skrapan staplade på varandra. Det är gansla högt det! Det var inte heller tal om att någon åkte med dig eller förklarar hur det går till. Icke sa nicke! Stå här, luta dig framåt, lägg dig mot backen sa de och pjoff! så puttade de iväg dig och stack iväg i en jädra fart störtandes över vatten och skog! Försökte vara våghals och optimist under resan, snarare är pessimist och realist och tänka vad som händer om vajern går av! Som tur är gjorde den inte det, och jag & joni har småfnittrat hela dagen över "hur coolt det var". Slänger i en bild eller två på vår zip-line upplevelse (internet är inte med oss till den grad att det funkar att börja kasta in massa bilder och videos) och så får ni fler bilder inom några dagar.
Vi är för övrigt i Cebu nu igen, tog båten tillbaka hit i eftermiddags. Vi har tagit in på ett hotell för en natt och i morgon har vi tänkt att äntligen ta oss till Malapascua!
Kram på er därhemma!
Hej på er hörni!


Bloggen har inte uppdaterats på ett tag nu, jag vet! Vi har varit i Bohol som tidigare nämnts. Och det var.... annorlunda. Det verkar som om vi kommer längre och längre
ifrån turistställen och närmare "det riktiga Filippinerna" för varje resa vi gör. Och det har sina ups and downs. Det är spännande att se hur de faktiskt lever här och hur de lyckas klara sig på det lilla de har (och det är verkligen lite). Du kommer landet närmare och känns inte som en charterturist direkt. Som någon skrev i en guidebok
"Turister ser världen. Backpackers upplever den". Och det stämmer, vi har verkligen levt med folket. Det är lite av en prövning när saker vi tar så för givet där hemma och kallt räknar med, inte finns så långt ögat kan nå här". Vatten är till exempel en bristvara , och kostar mycket. Läsk, öl, juice osv. är exempelvis billigare än vatten. Och det är även de dryckerna som ofta ingår om du köper mat, vatten däremot, kostar extra. Internet har inte varit att drömma om de senaste dagarna, på de ställena där vi har varit (därav de få uppdateringarna). På få ställen här vi sett riktiga hus, snarare mer hyddor gjorda av palmblad, plåt, kartong och annat de hittat på.


Det är väldigt fattigt i Bohol. På sina få ställen, där de faktistk varit lite mer turistigt (i Panglao till exempel, där vi trodde att turismen ännu inte nåt fram) var det mer utvecklat och anpassat för "oss turister". Utöver det stället dock, där vi har varit, har vi helt enkelt fått anpassa oss till det lilla de har. Åkt knökfulla bussar på vägar som är i sådant skick att däcken halvt om halvt trillar av, där människor sitter på taket och hänger i dörröppningen (finns iofs inga dörrar på bussarna här, men där det borde sitta en dörr) och man transporterar allt i från madrasser, bildäck, ris och hönor.
Ja, mycket har vi fått se de senaste dagarna - och visst börjar man tänka till, se saker ur andra perspektiv och uppskatta vårt avlånga land. Hur lätt vi faktiskt har det i Sverige. Faktiskt, det är så! Sverige och dess "plågor" är en ren dröm i jämförelse med hur människorna i detta land har det. Håja! Men nog om det, vi har lyckats uppleva lite roliga saker också, som ön Bohol hade att ge.


Choclate Hills till exempel. Höga kullar upp till 140 m som reser sig mot skyn så långt ögat kan se. När torrperioden kommer så mörknar dessa berg och därav kallas de chokladtoppar! VI har även fått se världens minsta apa - Tarsier. En liten rackare på ca 10-15 cm med stooora ögon. Jag är mycket glad över att vi besökte det officiella Tarsier Centret, där dessa apor lever fritt och inte instängda i bur (tyvärr har vi sett för många stackars apor som lever fastbunda här - och varje gång får man en tår i ögat). Dessa apor var dock räddade från olika öden, t ex som att sitta i en liten bur, och levde i en stooor inhängnad fritt. Hela stället var några kilometer och det var inne i djungeln, så dessa apor kunde verkligen leva som de ville. Skygga var de ju och kom inte nära utan höll sig på avstånd, men vi fick några bilder i alla fall. Dessutom var dessa nattdjur, så 9 av 10 apor sov när vi var där, under stora löv eller någon trädgren som skydd från regnet som öste ner denna dag.


I morse gjorde vi dessutom en riktig häftig grej (inget för er som är höjdrädda). Vi åkte zip-line! Du är fastspänd i ett sele och åker sedan längs en vajerlina från plats A till plats B. Vi slog på stort och gjorde en variant där du åker horisontellt (liggandes alltså, som en fågel flyger fram tänkte jag) och .. håll i er nu.. 120 m upp i luften över regnskogen och en stor flod, 50 km/h!! Det var - mäktigt!! Vi vi åkte två åk och filmade varsin gång, så ni kan få se precis hur det såg ut! Det var verkligen en adrenalinkick!  Dessa turer var ett par hundra meter per tur! För er som bor i Västerås kan få ett litet hum om hur högt vi faktiskt flög, tänk er två skrapan staplade på varandra. Det är gansla högt det! Det var inte heller tal om att någon åkte med dig eller förklarar hur det går till. Icke sa nicke! Stå här, luta dig framåt, lägg dig mot backen sa de och pjoff! så puttade de iväg dig och stack iväg i en jädra fart störtandes över vatten och skog! Försökte vara våghals och optimist under resan, snarare är pessimist och realist och tänka vad som händer om vajern går av! Som tur är gjorde den inte det, och jag & joni har småfnittrat hela dagen över "hur coolt det var". Internet är inte med oss till den grad att det funkar att börja kasta in massa bilder och videos för tillfället, så inom några dagar ska vi nog ha fått in lite pics.


Vi är för övrigt i Cebu nu igen, tog båten tillbaka hit i eftermiddags. Vi har tagit in på ett hotell för en natt och i morgon har vi tänkt att äntligen ta oss till Malapascua!

Kram på er därhemma!



Bohol

Tjing tjong långkalsong!

Nu har vi lämnat Cebu och tagit oss vidare till ön Bohol. Jag vet - vi skulle ju till Malapascua. Men vi ändrade oss och tänkte att vi åker till Bohol först istället. Anledningen är att från Bohol är det sedan längre att ta sig till andra ställen. Om vi tar detta ställe först, så är det gjort liksom. Efter det kan vi fortsätta till Malapascua och sedan vidare uppåt i Filippinerna. Just nu är vi i princip längst ner i landet, om du bortser från Mindanao. Och det kommer vi att bortse från. UD avråder starkt att åka till Mindanao då det helt enkelt är väldigt farligt för turister. Terrorgrupper ligger ständigt i bråk med myndigheterna och kidnappar helt enkelt turister för att ha något att förhandla med, har vi läst oss till. Det känns ju som något man gärna undviker, så därför kommer vi att vända uppåt i landet igen efter denna anhalt.

Just nu har vi i allafall spenderat en natt i Tagbilaran som är som Cebu fast mindre, bilar och tricykles överallt! Senare idag (vi borde egentligen redan börja rulla - klockan är snart fyra på eftermiddagen här) ska vi åka till Panglao Island. Detta ska vara en mycket fin ö men fri från turister. Och på tal om det, vi är i princip de enda turisterna överalllt nu och har varit det sedan Cebu. Palawan och El Nido var typiska turistmagneter. När vi lämnade den ön dock, har vi plötsligt blivit ett med lokalbefolkningen. Nu börjar vi märka att den stora turistboomen inte hittat till Filippinerna ännu. Om några år har det säkert gjort det, och vi är därför mycket glada över att resa här just nu och få se det riktiga Filippinerna och inte som Boracay (ungefär som kanarieöarna, sunny beach i bulgarien och sådana ställen har vi hört). 

Panglao i allafall, är en liten ö som du tar dig till genom att åka över två broar ifrån denna ö. Det ska vara ett mycket fint ställe, med en fantastisk undervattensvärld. Dykning & snorkling är alltså ett givet val här, men det ska också finnas mycket annat vackert att se har vi hört. Efter att ha levt cityliv i 1 & en halv vecka nu, ska det bli skönt att breda ut sig på stranden igen och traska runt i lite lugnare tempo och tystare omgivning, nära naturen.

Här nedan följer lite bilder från kontrasternas stad - Cebu.

Kramis!




Kolla in purfinnen som stolt går omkring med sin suomi-hockeytröja! ;-P

Vad tycker ni om denna då? Hemmagjord rullstol - kreativt, visst?











Ceby town - still

God kväll i stugan!
Vi är kvar i Cebu City, fortfarande. Idag hade vi bestämt att vi verkligen skulle åka vidare till Malapascua. Men återigen var det så bekvämt att vara kvar på hotellet och samtidigt
insåg vi att vi faktiskt inte sett så mycket av själva staden. Mest bara det stora köpcentrumet, omgivningen här omkring hotellet och även lite av staden från den första kvällen då vi bodde här, på ett annat hotell den gången.
Därför bestämde vi oss för att stanna kvar en sista dag och ta oss ut på stan. Vi var iväg och käkade lunch (lyckades hitta ett ställe som serverade Chili Con Carne och det var supergott), sen tog vi den lokala bussen som kostar 1 SEK & 30 öre (ja, det är sant! så billigt är det) och tog oss down town!
I denna stad är det oerhört stora kontraster. På ena gatan går du förbi klädbutiker, McDonald´s, snygga bilar susar förbi osv. och gatan efter är total förödelse. Folk ligger på gatan på en pappkartong, tigger pengar, bor i "hus" gjorde av plåt och pappkartong och sopor flyter runt i floden brevid. Stanken på vissa ställen är fruktansvärd och det är helt enkelt inte roligt att varken se eller vistas på. Och så vips, kommer du till ett nytt kvarter där du hittar en stor shoppinggalleria och ungarnas största bekymmer för dagen är vilket av spelen de ska välja i spelhallen. Otroligt mycket intryck att ta in och även svårt att förstå hur det kan skilja sig så mycket dessa människor emellan, i en och samma stad. Vi kikade runt i alla fall och tog sedan en promenad till en annan del av staden.
Där lyckades vi - till min lycka - hitta en femtiotals-café! För er som inte vet är jag helt såld på och älskar 50- 60 och 70-tals musik. Riktiga oldies! Drömmer ofta om att få prova på att leva i det amerikanska 50-talet och strutta runt i en polkadott-dress och röda läppar! Nog om drömmarna, jag var i allafall jätteglad över att ha hittat detta ställe. Frågade inte ens Joni om han ville gå utan gick helt enkelt ditåt och antog att han skulle följa med (vilket han gjorde som tur var). Det såg riktigt femtiotal ut, eller i allafall från det jag sett på bilder & filmer. Den obligatoriska Jukeboxen fanns självklart på plats, en lång bardisk som såg typiskt amerikanskt kaféaktig ut, samsades om rum med röda, runda snurrpallar, riktigt mysigt var det. När vi kom dit spelade de dock inte oldies vilket jag tyckte var helknasigt, utan någon balladskiva från vad som lät som år 2001 dånade i högtalarna. När jag frågade servitrisen (som var mycket övertyganade klädd i typisk femtiotals-servitris-outfit) varför de inte spelade oldies struttade hon iväg och pratade med en kille i baren. Vips, så spelade de den musiken som jag så mycket, mycket tycker om! Jag sjung nickade i takt med musiken och sjung med i låtarna med största övertygelse medan Joni tappade intresset och tittade på formel-1 på TVn (som enligt min mening borde varit en svartvit tjockburk med antenn, men icke! Det var sprillans plasma ska ni vet, nåväl).
Käkade den godaste hamburgaren nånsin där (kanske var så upprymd av stället att grodlår hade smakat hallontårta) & vi hade det allmänt bra! Sedan lyssnade vi på ett live-band som började spela när vi ätit färdigt! Sedan var det bråttom! På några minuter har vi avslutat drinkarna (påskyndat av Joni), betalat för oss och tagit oss 19 våningar sen. Joni såg ut som en rånare i en action-film när han hoppade ut i gatan och vinkade till oss en taxi & jag hann knappt få igen bildörren innan vi rullade fort som attan! Först inne i bilen fick jag veta att denna brådis var för att Joni ville se vem som vann Formel-1 tävligen på TV i vårt rum. "OOOKEEEJ, drama queen". Vi hann åka taxi genom halva stan, kolla lite på datorn i lobbyn, prova kläder vi köpt osv. och killarna på formel-1 hade fortfarande 15 varv kvar att åka innan de var över mållinjen.
Funderar hur den sporten kan vara intressant för vare sig de som kör, eller dom som kollar på det! Joni satt i alla fall med klotögon och öppen mun och tittade på dessa bilar som körde runt... runt... runt... runt... runt... runt.. Ja, ni fattar! - Hur många varv kör de egentligen, frågar jag! - 66, svarar Joni fort, nästan irriterad över att jag avbryter denna nagelbitare när någon kör fram på en raksträcka! Men men, jag gillar ju femtio-tal & Joni tydligen formel-1. Så kan det va!
Nu ska vi kolla film snart! Här är det by the way mors dag idag! Stoooor grej här! "Ta-med-mamma-och-få-rabatt" öööverallt! Och hjärtan, och nallar, och ballongar, och rosetter och allt du kan tänka dig överallt. Vet att det är mors dag i Finland också idag, inte lika hajpat där tror jag! Så till alla finska mammor (speciellt min egen, I love you), Happy Mothers Day!
PUSS
God kväll i stugan!


Vi är kvar i Cebu City, fortfarande. Idag hade vi bestämt att vi verkligen skulle åka vidare till Malapascua. Men återigen var det så bekvämt att vara kvar på hotellet och samtidigt insåg vi att vi faktiskt inte sett så mycket av själva staden. Mest bara det stora köpcentrumet, omgivningen här omkring hotellet och även lite av staden från den första kvällen då vi bodde här, på ett annat hotell den gången.
Därför bestämde vi oss för att stanna kvar en sista dag och ta oss ut på stan. Vi var iväg och käkade lunch (lyckades hitta ett ställe som serverade Chili Con Carne och det var supergott), sen tog vi den lokala bussen som kostar 1 SEK & 30 öre (ja, det är sant! så billigt är det) och tog oss down town!


I denna stad är det oerhört stora kontraster. På ena gatan går du förbi klädbutiker, McDonald´s, snygga bilar susar förbi osv. och gatan efter är total förödelse. Folk ligger på gatan på en pappkartong, tigger pengar, bor i "hus" gjorde av plåt och pappkartong och sopor flyter runt i floden brevid. Stanken på vissa ställen är fruktansvärd och det är helt enkelt inte roligt att varken se eller vistas på. Och så vips, kommer du till ett nytt kvarter där du hittar en stor shoppinggalleria och ungarnas största bekymmer för dagen är vilket av spelen de ska välja i spelhallen. Otroligt mycket intryck att ta in och även svårt att förstå hur det kan skilja sig så mycket dessa människor emellan, i en och samma stad. Vi kikade runt i alla fall och tog sedan en promenad till en annan del av staden.


Där lyckades vi - till min lycka - hitta en femtiotals-café! För er som inte vet är jag helt såld på och älskar 50- 60 och 70-tals musik. Riktiga oldies! Drömmer ofta om att få prova på att leva i det amerikanska 50-talet och strutta runt i en polkadott-dress och röda läppar! Nog om drömmarna, jag var i allafall jätteglad över att ha hittat detta ställe. Frågade inte ens Joni om han ville gå utan gick helt enkelt ditåt och antog att han skulle följa med (vilket han gjorde som tur var). Det såg riktigt femtiotal ut, eller i allafall från det jag sett på bilder & filmer. Den obligatoriska Jukeboxen fanns självklart på plats, en lång bardisk som såg typiskt amerikanskt kaféaktig ut, samsades om rum med röda, runda snurrpallar, riktigt mysigt var det.
När vi kom dit spelade de dock inte oldies vilket jag tyckte var helknasigt, utan någon balladskiva från vad som lät som år 2001 dånade ur högtalarna. När jag frågade servitrisen (som var mycket övertyganade klädd i typisk femtiotals-servitris-outfit) varför de inte spelade oldies struttade hon iväg och pratade med en kille i baren. Vips, så spelade de den musiken som jag så mycket, mycket tycker om! Jag nickade i takt med musiken och sjung med i låtarna med största övertygelse medan Joni tappade intresset och tittade på formel-1 på TVn (som enligt min mening borde varit en svartvit tjockburk med antenn, men icke! Det var sprillans plasma ska ni vet, nåväl).
Käkade den godaste hamburgaren nånsin där (kanske var så upprymd av stället att grodlår hade smakat hallontårta) & vi hade det allmänt bra! Sedan lyssnade vi på ett live-band som började spela när vi ätit färdigt! Sedan vart det mycket bråttom!

På några minuter har vi avslutat drinkarna (påskyndat av Joni), betalat för oss och tagit oss 19 våningar sen. Joni såg ut som en rånare i en action-film när han hoppade ut i gatan och vinkade till oss en taxi & jag hann knappt få igen bildörren innan vi rullade fort som attan! Först inne i bilen fick jag veta att denna brådis var för att Joni ville se vem som vann Formel-1 tävligen på TV i vårt rum. "OOOKEEEY"! Vi hann åka taxi genom halva stan, kolla lite på datorn i lobbyn, prova kläder vi köpt osv. och killarna på formel-1 hade fortfarande 15 varv kvar att åka innan de var över mållinjen.

Funderar hur den sporten kan vara intressant för vare sig de som kör, eller dom som kollar på det! Joni satt i alla fall med klotögon och öppen mun och tittade på dessa bilar som körde runt... runt... runt... runt... runt... runt.. Ja, ni fattar! - Hur många varv kör de egentligen, frågar jag! - 66!! svarar Joni fort, nästan irriterad över att jag avbryter denna nagelbitare när någon kör fram på en raksträcka!
Men men, jag gillar ju femtio-tal & Joni tydligen formel-1. Så kan det va!


Nu ska vi kolla film snart! Här är det by the way mors dag idag! Stoooor grej här! "Ta-med-mamma-och-få-rabatt" öööverallt! Och hjärtan, och nallar, och ballongar, och rosetter och allt du kan tänka dig överallt. Vet att det är mors dag i Finland också idag, inte lika hajpat där tror jag! Så till alla finska mammor (speciellt min egen, I love you), Happy Mothers Day!

PS. Har försökt lägga in bilder här på bloggen - men den tar de inte! Den börjar bara om igen & igen, när den laddar klar. Vet inte varför, men jag provar igen vid tillfälle! 


PUSS





Semester

Hej där!


Vi har semester just nu. Man kan ha det också, semester från semestern alltså. Våra resedagar är allt som oftast ganska aktiva. Åker vi inte båt eller flyger, så åker vi på långa bussresor eller sitter timtals på motorcykeln. Givetvis upplever vi massor och har det fantastiskt, men du blir också trött & sliten av allt resande.

Därför har vi nu tagit oss en 3 dagars semester. När man är på en resa som denna så är inte semester att ligga på stranden och ta det lugn medan du sippar på en drink. Näej, vi har bott på ett alldeles nybyggt & väldigt fräscht hotell här i Cebu, precis intill ett stort köpcentrum. Och med stort menar jag stoooort. Det är 5 våningar högt och med fyra olika huvudingångar. Det finns allt i från bio & spelhallar, till spa (som jag besökte och bastade i en riktigt härlig bastu) klädbutiker till höger & vänster och massor med matställen. På tal om matsällen så var vi på ett ställe och åt deras "Big Bang Burger igår". Denna burgare var inte att leka med! Den var 9 inch, vilket är 23 cm. Kan ni förså hur stor den var? 23 cm!! My god! Den räckte som lunch till oss båda och även som middag.

Så det vi gjort de senaste dagarna är att gå runt inne på köpcentrumet på dagtid (totalt finns det säkert 1000 ställen du kan besöka där inne) så du kan enkelt spendera ett par timmar där inne. Bio kostar för övrigt 20 kr men vi har inte tagit oss i kraget och gått ännu. På kvällen har vi legat inne i rummet och njutit av att ha AC och TV, utan el som stängs av efter ett visst antal timmar. Vissa saker som man hemma tagit helt för givet, känns mer som lyx när man är i en världsel som denna, och du lär dig att uppskatta det mer.

Idag tänkte vi egentligen åka till Malapascua, en mysig liten ö 4 timmar härifrån där "the-thing-to-do" är att dyka. Mycket mer än så finns det inte att göra, förutom att sola, slappa på stranden och bada i havet. Det kommer att bli skönt när vi väl är där. När vi vaknade i morse dock, bestämde vi oss ganska snabbt att vara kvar en dag till här. Det är helt enkelt så bekvämt och skönt att bara slappa och vara lat att vi vill vara kvar en dag till.

Nu är klockan tjugo i två på dagen och vi har inte klivit upp ännu. Bara kollat på tv, kollat nätet och tagit det lugnt. Strax ska vi bege oss iväg till köpcentret för att äta, men först lägger jag in lite bilder till er.
Vi var för övrigt på "immigration" för ett par dagar sedan. När vi kom till Filippinerna fick vi 21 dagar på vårt VISA. Det räcker inte nånstans, eller rättare sagt till 17 Maj. Så vi var och förlängde visumet och nu får vi stanna här till den 26 Juni som längst. Vi har flygbiljetter till Borneo den 1 Juni, men eventuellt struntar vi i dom och stannar längre här och åker vidare till Borneo när visumet har gått ut. Vi får se!


Kram så länge











På en av spelhallarna. Lägg märke till mig till höger där jag sitter inne i "karaokerummet" och sjunger. Här drog jag en ABBA, en med Nat King Cole och även en tredje dänga. Lite fnittrigt och ganska roligt.






Joni spanar in "Big Bang Burger" (iförd min palmbladshatt)





Nytt försök att få in bilder!


Såhär kan det se ut när lokalbefolkningen fraktar varor




Funderingar på båten...


.. leder lätt till att du till slut somnar... Haha!





Ute på en kajaktur bland öarna i El Nido





I en cave vi besökte under en dag på Island-hoppingen. Häftigt, men läskigt med alla fladdermöss som flög omkring runt och mot oss.





Ja men nuså! Nu har jag lyckats få in lite bilder. Sitter just nu på ett café precis intill vårat hotell här i Cebu. Vi har hittat ett bra hotell till ganska rimlig penning, 150 kr natten. I det ingår AC, TV, dusch med varmvatten (hör inte till vanligheterna ska ni veta) & dessutom ingår frukost i priset. DET tillhör absolut inte vanligheterna, en gång innan har vi haft frukost i priset. Så idag har vi lyxat till det lite! Vi har tänkt att stanna i Cebu city en natt & sedan resa vidare. Till en närliggande ö förmodligen, eller någonstans på Cebu där vi kommer naturen, havet och de vackra vyerna lite närmre. Just nu är allt bara trafikkaos, avgaser och buller. Inte så mysigt alls faktiskt. Fördelen dock med att bo på hotell inne i stan, är att priserna oftast kan vara lite lägre än på stranden och då har du ofta också högre standard.

Måste för övrigt flagga för Cebu Pacific - flygbolaget vi flög med från Palawan. För det för
sta lyfte vi tjugo minuter innan tidtabell och dessutom flög vi 15 minuter snabbare än beräknat. Alltså var vi i Cebu 35 minuter innan vi skulle vara framme - skönt! Tyckte vi knappt hann lyfta innan vi landade igen, men så är det väl när flygningen tog under en timma.

Nu ska jag strax bege mig till rummet där Joni väntar och titta på TV, vilket lyx va hörni!
Nu har ni fått lite bilder också, nu är ni väl nöjda & glada? För en dag i alla fall :-)

Kram

Efterfrågade bilder försöker levereras

Hej!


Jag som tycker att jag lägger in (ganska) mycket bilder till er. Men ni vill ha mer! Jag förstår, i'll fix i'll fix! Ha bara i åtanke att jag inte sitter i Stockholm eller någon annan hipp stad och bloggar, utan mer ute i djungeln där man istället för att ha en traktor på gården, har en gammal kärra som dras av en buffel eller något. Detta resulterar i att internetaccessen inte alltid är så lättåtkomlig och om den trots allt är det så går det sällan snabbt!


Men nu käkar vi frulle på Mr Donuts & här hoppas jag att nätet lever upp till mina & era förväntningar så lite bilder kommer in. Nu blandar jag hejvilt men det mesta kommer att vara från Filippinerna, Sabang & El Nido.

Några minuter senare:
Internet lever inte upp till mina förväntningar men däremot till mina aningar. Det går inte snabbt! Vilket gör att det inte går att få in så mycket bilder. Dessa tar nämligen ca 8-10 minuter per bild. Räkna då lite snabbt hur länge jag får hänga på munkstället om jag ska ha in 20 bilder? Näej, dä gå int! Försöker på nästa ställe istället!



Puss och så en liten kram på det.



Sabang

Sabang



Back in Puerto Princessa

Hallå där!


Nu är vi tillbaka i Puerto Princessa igen, huvudstaden här i Palawan. Vi kom hit vid 18-tiden efter en bussresa på 5 timmar. Vi tog oss till samma hotell vi var på sista natten vi var här, då stället är billigt och har allt som behövs. Efter att ha sovit halva nätterna med fläkt & andra halvan utan (elen stängs av även i El Nido) så känns det väldigt lyxigt att ha AC och dessutom Wifi. Detta hotell har även ett bra erbjudande som gör att du betalar 500 pesos istället för 875 P om du bara stannar 12 timmar. 500 P är ca 75 SEK. Just idag passade det alldeles utmärkt att ta 12 timmar, eftersom vi precis checkat in och klockan är halv tio på kvällen. Det innebär att vi behöver checka halv tio i morgon bitti och det fungerar ju bra! Annars är check-ut tiden ändå alltid klockan 12.


I morgon har vi sedan några timmar att spendera här i Puerto Princessa innan vi tar oss till flygplatsen för att flyga vidare till Cebu. Ytterligare en ö (finns i o f s bara öar här) men som ligger mycket närmare alla andra öar så då kommer speedboat att fungera utmärkt, istället för flyg som är det enda sättet från Palawan som ligger så lång bort. I Cebu kommer vi nog bara spendera ett par dagar (om vi inte ändrar oss i sista stund - som vi ganska ofta gör) för att sedan åka till Malapascua. Denna lilla ö ska vara ett riktigt paradis med de obligatoriska vajande palmerna, kristallklara vattnet och ett allmänt lugn. Här har vi även tänkt att dyka då i princip 90 % av alla som åker till Malapascua gör det för att dyka. De man helst vill se här & något som är mycket vanligt har vi förstått, är valhajar. Skulle vara riktigt häftigt att se en sedan! Det gjorde vi ju när vi var på väg från Koh Lipe till Malaysia om ni minns? Men det var bara från ytan, en helt annan femma att simma tillsammans med rackaren.



Nu ska vi bara ta det lugnt & glo lite på film på datorn. Vi gör ni där hemma då? Kommentarerna har inte direkt haglat in, så ni som läser kan väl uppdatera oss lite om hur ni mår, vad ni gör osv! :-) Vi saknar er.


Kram chokladbanan

Vi har det bra, vi längst fram på båten..

Hej på er!


Ja, precis så har vi haft det de senaste dagarna här i El Nido. Vi har suttit längst fram på båten & lapat sol på väg till olika stränder och öar, under vår Island Hopping! Vi har sett väldigt vackra omgivningar, träffat många fina människor från alla möjliga olika länder, solat på härliga stränder, snorklat en hel del, besökt grottor, badat i laguner och bara haft det underbart!

Höjdpunkten var när vi igår lyckades ta oss till inspelningsplatsen av årets Robinson. Vi kom till en ö där de kvällen innan spelat in det näst sista avsnittet & 6 deltagare blev 4 stycken. Ikväll spelas för övrigt finalavsnittet in vid den stora lagunen vi besökte i förrgår. Att se inspelningsplatsen var riktigt häftigt, nästan overkligt. Det var svårt att greppa att "här var de och spelade in det jag kan se på TV4 i höst". Men som sagt, coolt! Facklorna brann fortfarande sedan kvällen innan, det stod kameror utställda här och var & var upphängda i träd och klippor. Arbetarna höll som bäst på att packa ihop. Det häftigaste var när vi kom fram till det bordet där de på en lapp skriver vilka de lägger sin röst på. Kvar låg fortfarande kritor och en lapp som vi (såklart) skrev namn på och körde lite "utröstning" även vi! Jätteroligt! :-)
På väg hem åkte vi sedan förbi TV4 båten och deras crew. På kvällen (när vi var så uppe i varv av allt Robinson) hyrde vi en kajak och paddlade till ön i närheten från vår där deltagarna spelar in sina tävlingar och allt. Vi tror även att vi hittade ön där de sista deltagarna var på, för när vi närmade oss den ön med kajaken fanns flera skyltar där det stod att det var förbjudet att gå i land och den som gjorde det. Dessutom kom tre män ner till strandkanten som fort vi närmade oss och såg till att vi åkte därifrån. Vad som faktiskt skedde där på ön vet vi ju in, men vi har våra aningar! :-)



Idag har vi varit på ännu en island hopping där vi åkte runt bland lite öar, snorklade och solade. Sista anhalten var en ö där lokalbefolkning tillverkade olika figurer och hattar till oss, gjorda av kokospalmblad. Det var så häftigt att allt vad de faktiskt kunde tillverka av dessa blad. Kaptenen på vår båt gjorde i alla fall en hatt till mig som var jättefin! Tourleadern gjorde sedan 4 olika djur som de fäste på hatten. Den har jag sen gått runt med i dag och även provat på att själv försöka tillverka något av palmblad. Dock blev resultat av det sistnämnda inte riktigt likadant som när de andra gjorde! ;-P

Hoppas ni har det bra där hemma, här har vi i allafall det underbart! Läste någonting om snö (i alla fall ni som bor i Stockholm?) och såg även en bild. Hoppas egentligen att det inte stämmer, att det snöar i Sverige i Maj. Blä! Snart är det sommar där i allafall! :-)


Tänkte slänga in mer bilder, men märker just nu att det går riktigt segt att lägga in via bloggen. Har precis uppdaterat facebook med en "Filippinerna" mapp, där såklart Robinson bilderna är med. Så vill ni uppdateras lite med bilder kikar ni helt enkelt där.


Kram på er










El Nido

Hälsningar från El Nido!


Hej på er!
Nu är vi i El Nido och har varit så sedan igår kväll. Vi stannade kvar 2 dagar i Puerto Princessa och tog det lugnt. Tittade runt i staden, vi har bastat (såå skönt) och varit på massage. På vårt rum hade de TV (inte alltid vi har den lyxen) så vi låg på rummet och glodde en del på filmer också.
Innan vi lämnade huvudstaden passade vi på att äta på en skaldjursrestaurang som enligt böcker serveras Filippinernas bästa mat. Jag som inte är ett stort fan av seafood fick ta det enda tillgänliga på menyn, vegetariskt. Trodde jag skulle bli besviken, men serru det vart jag inte. Såå god mat! Mumma. Joni gillade sin mat lika mycket han (nån fiskrätt, minns inte alls vilken) och till efterrätt fick vi färsk frukt.


Banan-Kokos-shake på "det goda mat stället"


Min vegetariska tallrik

Joni gillar sin Avocado-shake

Igår förmiddag satte oss på en buss som tog 8 timmar, Puerto Princessa - El Nido. Det var en guppig färd, men vi hade stor tur och lyckades få deras "VIP"platser, som de kallades. Alltså platserna längst fram med mycket benutrymme. I bussen fanns även bara 1 TV som var längst fram, så den såg vi också från första parkett. Trots att resan tog många timmar kändes det som att tiden gick ganska fort i alla fall, och det var smidigt. 

I går kväll när vi kom fram tog vi in på första bästa hotell. Helt OK, men varmt som tusan på morgonen.
Idag har vi hittat en bungalow på stranden, ingen lyx, det måste jag medge. Men dusch och toa iallafall, och fläkt. Detta valde vi just för att det ligger precis på stranden, och lite ungangömt ändå så det är inte massa liv hela tiden, vilket är skönt. För detta rum betalar vi 90 kr natten.

I morgon ger vi oss iväg på vår första Island-hopping dag, tour A. Detta är även den första dagen av fyra som vi ska uppleva. I morgon får vi se den lilla och stora lagunen som finns här i Nido, & speciellt den stora ska tydligen vara häpnadsväckande. Utöver de två åker vi till 2 stränder som bara nås med en båtfärd på ett par timmar, som också ska vara mycket fina. Återstår att se, en rolig dag blir det i alla fall. Vi som bor precis på stranden kliver bara ut från rummet och tar några steg till den väntande båten klockan 9 i morgon bitti, smidigt. På dagen får vi även en BBQ-lunch buffé som ingår i priset. 

Nu ska vi äta lite kvällsmat. I har vi strosat runt på ön och kollat på allt som finns att se. Plötsligt kom vi mitt in i djungel och rätt var det var, var vi inne i byn hos lokalbefolkningen. Där gick vi runt ett par timmar och tittade & njöt av en av få svala dagar. Helt plötsligt kom vi till ett lyxhotellområde, där de hade brassat på ordentligt med "allt det fina". Några hundra meter bakom, mer in mot skogen, bodde lokalbefolkningen i bambuhyddor, vissa utan tak. Kontrasterna är verkligen enorma här.


Njut av er dag kamrater, vi ska njuta av kvällen nu.

KRAM

RSS 2.0